Alperna 1995

 

Flygarhelg i Alperna

Erling Lindholm och hans fru Helen skall åka med i Mooney´n på vår klubbflygning till Alperna. Har starttid klockan 10 men det blir lite senare, Erling är lite ovan vid rutinerna. Erling flyger till Göteborg enligt färdplanen VFR på FL85 via DKR och R4. Transpondern lägger av ganska snart, i övrigt går allt som det ska. Vädret klarnar upp efter hand och Göteborg har sky clear.

Försöker fixa transpondern med hjälp av lite kontaktspray som jag lånat av SAS-teknikerna. Plockar upp min son Daniel på Landvetter och lyckas hindra ytterligare försening genom att bara äta smörgåsar istället för ”långsam pasta”. Får en kopia på min färdplan (?) utskriven på telex och den skall duga för tax-free-inhandling. De vill dock att tullen skall ha stämplat på något. Tullen är oförstående, men stämplar. Efter denna promenad runt Landvetter så kan vi handla och kommer så iväg.

 Ropar tornet att jag är ”redy to copy”och får till min förvåning ett VFR-clearance! Då jag ändrade färdplanen Tullinge Göteborg från IFR till VFR, så var det någon som tänkte till(?) och ändrade även den från Göteborg. Nåja, det är ju bara att acceptera – eller vänta 20 minuter. Direkt Backa initial 1500 feet, RUMBA och R152 på flygnivå 85 går väl bra. Erling är ju gammal navigeringsvärldsmästare så det skall väl gå att hitta även visuellt.

 Transponder 2076 och ropa Göteborg control efter start. Rodgerrr! Kontrollen får ingen kontakt med vår transponder så det blir till att ligga och krypa efter backen hela vägen till Kempten. Tyskland släpper aldrig upp en transponderlös på höjd, eller igenom C-områden, dvs kontrollerat område.

 Passerar genom Tistrup som är militär kontrollzon och de ser oss på sin primärradar, eller som de uttryckte saker. ”We have you as a primary target”. Det känns skönt att veta att vi har haft fred sedan länge med Danmark. Flyger på höjder under 3500 feet genom Tyskland och styr runt alla kontrollzoner. Byter tank varje timme för att ha koll på återstående bränsle. På 65% effekt gör vi 150 knop och förbrukar 33 liter per timme. Jag älskar den här maskinen!

 Efter drygt fyra timmar så möter oss Bayerns gröna kullar och vi ropar Kempten som önskar oss välkomna!. Fältet kan vara svårt att hitta så vi tar plats över Kemptens VOR och flyger ut på radial 188 i 3 nautiska mil. Klockrent, där ligger det och vi gör en liten studs när vi landar på bana 35´s ganska jämna gräsyta. Parkerade nedanför tornet står redan KLI och KMM. Vi möts av Remigius Läufle som snabbt lastar in bagaget i sin bil och berättar att vi skall dra direkt till Tobia´s krog. De andra sitter redan där tillsammans med Josef, vår värd.

 Vi som flög i Alperna var:

SE IMU SE KMM SE KLI SE GXI
Hans Jacobsson Mats Lindqvist Jerry Norlin Christer Dahlgren
Sven Ingvar Eriksson Ulf Källman Jan Erik Åkerlund Daniel Dahlgren
Kristoffer Kaminsky Christin Källman Christina Runquist Erling Lindholm
      Helene Lindholm

 Uppe i tornet för att betala landningsavgift så hör vi IMU komma, ser dem passera rakt över fältet och fortsätta förbi. Hjälper till att dirigera dem lite grann och får sedan höra Kristoffer förtjust utbrista ”de talade ju svenska i tornet”. Han känner visst inte igen min röst!

Den Bayerska gästfriheten vet som vanligt inga gränser. På Tobia´s krog äger förbrödringen rum med hjälp av ”potatiskaka med ost” ( en Bayersk specialitet) och öl. i morgon är det ingen flygning.

 Morgondagen börjar med frukost halv tio och en halv timme senare står Josef utanför vårt pensionat och väntar. Uppsittning i de lånade bilarna och iväg till Josefs trädgård. Här börjar vi dagen med ett glas hemgjort vin (ingen flygning idag) och honungssötade pop-corn. Dagen är vikt åt sightseeing och vi börjar med att bese Kempten, en av Tysklands äldsta städer. Anlagd av Romarna, med namnet Kampodonum för 2050 år sedan.. Kyrkobesök och ”termerna” romarnas gamla badplats, pietsfullt restaurerad, hann vi med. Där fick vi i oss lite kultur!

 Vi har ännu inte ställt om oss till Josef´s tempo så vi såsar på vid flygplatsrestaurangen. När vi äntligen lyckats få beställa kommer Josef ångande och säger att nu är det tid för avfärd, vi spräcker eftermiddagens program om vi inte åker inom en kvart. Trots uppbjudande av all tillgänglig charm när jag avbeställer vår beställda mat försöker servitrisen frysa oss till is med sin blick. Nåja skall man hänga med i Josefs tempo så får man stå ut med sån´t. Besök i Obersdorf och öltält på kvällen.

 Idag skall vi flyga i Alperna! – och då hänger molnen regntunga. Josef drar lite teori kring Alpflyg på förmiddagen och vid tretiden har det klarnat så pass att vi gör ett försök. Den ursprungliga planen att flyga till S:t Johann har vi dock tvingats lägga på hyllan. Vädret blir bättre och bättre ju längre vi kommer in bland bergen. .Passerar Reutte Hofen och följer den dalen ned till Lech. Har sällskap med KMM ett tag, flyger ganska nära och hoppas att de får några fina bilder på oss. Vi, dvs Erling i baksätet, fångar dem på video.

 Vänder i dalen och försöker ta oss över kammen ned mot Obersdorf, men molnen hindrar oss. Ser att även Kempten´s Robin med Richard vid spakarna gör ett försök över kammen mot Obersdorf. Passerar istället över en bergskam åt andra hållet, ned mot Imst och Landeck. Josef försöker hålla koll  på de andra så att de skall följa oss. ” Diese ist Mooney Golf X-ray India – Number eins –  Wir sind.in die Passe…”

 Nästa dal är den som går ned mot Söllden. Vi flyger på 8-9 000 ft och har molnet som tak och Alperna som väggar. Topparna sticker upp en bra bit över 10 000ft. Här nere åker man skidor året runt, men nu har liftarna stängt för dagen. Efter att ha tittat in i Italien, passet ned mot Merano/Bolzano, så vänder vi norrut igen. Får ett par rediga skutt och alla drar till bältena lite extra. Smyger in mot Innsbruck kontrollzon, men får inte radiokontakt och vi håller oss utanför den. Kikar på Tysklands högsta berg Zugspitze. Flyger över några berömda slott, bl a slottet Neuschwansteig och ett varv över det från gårdagen välkända öltältet i Altdorf.

 Får rycka in och fördela folk i flygplan så att alla får komma upp i luften idag. Sitter i baksätet tillsammans med Daniel när Erling flyger med Hoffi som guide. Jag hade trott att Josef skulle flyga med oss och nu känns det nervöst. Det blir inte bättre av glappkontakt i intercomen som gör att jag inte kan prata med Erling. Flyger via S:t Anton, Feldkirch, vänder vid Sahlbach och träffar på de andra vid Bodensee. Över Lindau ligger vi och snurrar tillsammans med de andra fyra planen.

 På väg tillbaka via Voralp:erna i Buchenberg ligger vi i molntaket. Flyger med klaff för att hålla jämn fart med KLI. Det regnar på oss när gruppen av svenska plan kommer tillbaka till slättlandet och staden Kempten.

 Idag skall Erling planera för och flyga genom Tyskland hela vägen till Göteborg. Efter lång tid i tornet kommer han och vi kan dra iväg. Landningskorten för Aalen-Heidenheim har Erling givit bort till de andra, som skall till Augsburg! Jag fixar nya kopior och så kan vi dra iväg….”Golf X-ray India, you can not start, come to the tower.” Färdplanen filad med ”ingen transponder”. Upp till tornet och få en utförlig förklaring att så får man egentligen inte flyga i Tyskland, flyg utanför C-områden etc.

 Vi är tungt lastade och Erling siktar på träden i utflygnings riktningen så jag lyfter på fötterna, men det går bra. Äntligen iväg till Aalen för att tanka och tulla ut – och kolla vädret för resten av sträckan! Planeringen var inte så framsynt. Tankning och kontant betalning. Erling har 150 DM för att täcka dagens kostnader, soppan kostar 450 DM. Samlar ihop våra tillgångar och lyckas övertala en irriterad tysk att ta delar av betalningen i SEK. Nej vi frågar inte om tull, vi tror att vi är med i EU.

 Hemvägen ganska händelselös, bortsett från en mötande motorseglare 100 fot över oss. Jag trycker ned oss 4-500 fot så att Daniel och Helen far upp i taket. Erling och jag har lite olika uppfattningar om risken för kollision!! Det är söndag och fullt av segelflygare ute. Inför nästa segelflygplanmöte ber jag Erling flytta oss i tid, så att jag slipper.

 Göteborg har 200/7 sikt 2 km i dimma, Broken på 200 fot! Inget VFR-väder direkt. Göteborg kontroll accepterar oss som IFR-trafik även utan transponder. Vi byter plats, jag vill sitta i vänsterstol om jag ska flyga IFR i marginellt väder och blir radarledda på primärradarn. Får fara fram och tillbaka för identifiering men ekot försvinner när vi kommer ned mot Landvetter. Det får bli Säve. ILS bana 19, följer glidbanan och på 1400 fot får vi visuell kontakt. Gör en smygare. Hamburgare och fika hos Chalmers FK. Lämnar Daniel, som gör delar av sin värnpliktstjänstgöring här i Göteborg.

 Har fått ok på IFR utan transponder. På 4000 ft får vi någon form av radarledning via Skara. Ser den höga masten och har inga fler hinder framöver. Hör att pilotkollegan Gabor Varga har lite problem med moln i Östgöta TMA och tycker att det är rätt bra här uppe i molnen, på hinderfri höjd. Det klarnar upp vid Nyköping och vi kan landa 24:an på Tullinge i klart väder. En spännande flyghelg är över. 

Lämna ett svar