Korsika 1991

 

 BOTKYRKA FLYGKLUBBS LÄNGSTA KLUBBFLYGNING!

 Tolv resenärer i tre plan

SE- EZF: Ulf Carnö, Christer Dahlgren,  Eva L-Dahlgren, Daniel Dahlgren  och Tobias Stenberg.

OH TBE: Hela familjen Holmström, dvs Göran, Annelie, Therese, Magnus och  kvicksilvret Tommy.

SE-GFX: Bengt och Camilla Hansson.

 

Första sträckan, kort och dramatisk

Startade Tullinge 09.20. Tolv förväntansfulla i tre flygmaskiner, EZF, GFX och en inlånad Tobago 10, OH-TBE. Vid Nyköping ropar Göran från den finska OH -TBE att han fått motorstopp i luften, men fått igång den igen efter att ha skiftat tank. Vi beslutar oss för att gå till Norrköping och checka bränsle. Det visar sig att vänster tank är helt tom — trots att den var full i går kväll! Vi fyller på och konstaterar inga läckage. Det måste varit någon som tappat ur soppan ur flygplanet under natten!! Eller kan det ha varit så att de två piloterna tittat i samma tank under ”dagen-före tillsynen”?

Från Norrköping flyger vi på FL 55, precis över molnen mot Landvetter. The two Tobagos håller sig i det lite disiga vädret under moln. Vi har kanske lite tjockt med moln ett tag när vi sjunker, men molnbasen är hög och bra i Göteborgstrakten. GVA, med familjen Johansson på väg till Guernsey har filat en IFR färdplan och får gå direkt in till bana 21. Vi andra, som flugit VFR, får flyga till inpasseringspunkt Ginsjö och sedan ligga och cirkla ett tag innan vi får landa.

 Flygning över Danmark

Det är lite skurar över Danmark och vi tar oss fram mellan dem på 600 – 1000 ft. Det är disigt över Helgolandsbukten och vi har lite radiosamband för att hjälpa fram dem som ligger bakom oss, framför allt Göran som är lite stressad. Lånar Wesers frekvens ett tag och pratar svenska. I diset hittar vi fram till Borkum. Väntar med viss oro på Bravo Echo som anländer 20 minuter efter oss andra.

Hittar, efter några försök, till Hotel Atlantik, som kan ta emot oss alla. Kostar under 200 SKr per person. Krabbsoppan, som blir ”standard”-förrätten för oss alla är verkligen delikat. Kvällspromenad i lätt regn runt om i Borkum samhälle.

På morgonen får vi en stadig frukost och tittar, med viss tillfredställelse, på den allt klarare himlen. Sitter just nu i vestibulen på hotellet, skriver vykort och planerar nästa leg. Det är lätt att planera med den portabla datorn i knät. Legen går mot mot Luxemburg för lunch. Efter att ha kollat vädret konstaterar vi att det kanske är lika bra att vänta till eftermiddagen innan vi lättar, det är bara 250 fots molnbas på tänkta destinationer.

Det verkar som om Borkum är det enda ställe i hela Nordeuropa med bra väder. Sitter och fikar, uppdaterar  SAS och Jeppeson guiderna och äter på flygrestarangen.  Startar 13.00 mot Groningen för att tanka. Det tar lite längre tid än beräknat med tankningen, men startar 14.15  med fulla tankar. Det går fint över Holland, Tyskland och Belgien. Lite disigt innan vi träffar på höglänt terräng, men då stiger även molnbasen. Den kuperade terrängen är underbart vacker från 3500 fot och alla tre flygmaskiner är ganska samlade den sista biten. Bortsett från att OH TBE först tänker landa i medvind går denna leg perfekt.

Landar på Luxemburg i lagom tid för att planera för natten. Tar bussen in till Luxemburg stad där vi hittar hotell Axe som tar 700 Luxemburg-franc/person ( c:a 140 SKR). Tar en promenad till gamla staden där vi äter en mycket god middag. ”Tappar” Uffe på vägen hem. Hoppas han råkar ut för ett ”anständigt” fruntimmer!

På morgonen klämmer Tommy fingrarna i hissdörren och hela hotellpersonalen engageras i att hitta is, rekommendera röntgen och trösta (på spanska!). Fingrarna  blir snart bra igen, men Tommy håller sig lugn i flera  timmar efteråt.

Ringer meteorologen från hotellet och han kan bjuda på bra väder söder om Metz. I Luxemburg är det 250 ft till molnen, men det skall stiga under förmiddagen.

 Goda kontakter på Breifing

Träffar på en flyginstruktör från Schweiz som är ute på I-skolning på briefingen. Han rekommenderar sitt hemmafält, Annemasse, för intullning i Frankrike. Med hjälp av den bärbara datorn planerar vi routen, allt eftersom flyglärar’n rabblar VOR:er, radialer och  flygplatser.

Det blir ett visst parlerande i när vi vill tanka alla flygplan på samma carnet, men det löser sig till sist.  Vädret blir mycket riktigt bättre och bättre. EZF och GFX har kontakt när vi flyger på radial 180 från EPL genom militär-lågflygområdet R 24. Kontakt med en fyrgrupp och en rote. Får gå ned till 500 GND för att komma under inflygningen Luxeuil. Vad är det som är  meter och vad är fot på kartan!?

På 4000 ft tar Benke nästan med sig ett prov av skogen på Jurabergens kam. Vi i Zäta Filip, med betydligt segare stig, håller oss få FL 55. En underbar syn möter oss på andra sidan bergen, Genevesjön i förgrunden och där bakom ligger Mont Blanc-massivet.  Vi får radarledning för att hitta den lilla byn Borex, där Christers bror bott.

Geneva terminal ger oss fin ledning fram till Annemasse, men där vägrar de tala engelska. Vid ölglaset på puben, med utsikt mot den solbelysta, snöklädda Mont Blanc,  sänder vi en tacksam tanke till flyglärararen som  styrde oss hit. Flygplatsen Annemasse kan verkligen  rekommenderas för intullning i Frankrike eller kanske även vid besök i Geneve.

Fortsätter inrikes i Frankrike utan färdplan. Flyger i dalarna ned mot Grenoble på 5000 ft. Vacumpumpen på EZF lägger av så vi fortsätter på kompassen. Lite disigt bland bergen söder om Grenoble så vi tar oss ut i Rhône-dalen, där vi hör de andra två flygmaskinerna framför oss. Det är inte helt lättnavigerat VFR i närheten av Marseille, men med hjälp av VOR- radialer kommer vi klockrent in mot Le Chatellet. Landningen görs mot den neråtgående solen och sista biten är det så disigt att det är svårt att se var banan börjar. Landar, som en sjökärra på känn, 20.15. Besök hos Ulla och Gunnar i Le Brusc. Daniel och Tobias tågluffar till …..för att hälsa på Mia ett par dagar. Vi skall återses i Nice.

Strejk i Frankrike

 Efter att ha lagat rutan har vi problem att lämna färdplan, eftersom det fortfarande är strejk för briefingpersonalen. Beslutar oss i alla fall att starta och pröva med att lämna färdplan i luften. Passerar kusten utanför Le Brusc, Toulon och Nice, genom Toulons militära TMA. Vi frågar om de kan ”aktivera” vår färdplan och låtsas som om allt är klart när vi sedan kontaktar Nice. De förstår situationen och ställer inga onödiga frågor.

Kan inte gå till Calvi, som planerat, eftersom de inte har P-platser så det räcker. Diverterar därför till Propriano, en liten flygplats på södra Korsika. Banan ser ut att ligga 09/27 och Uffe har det lite svettigt att  vända i den trånga dalen för att landa på 28:an. På den lokala restaurangen får vi en pilsner och en drink i väntan på taxin. Hittar fram till hotell Bellevue, med underbar utsikt över den lilla hamnen. Har gemensam balkong med Uffe och det är där de här noteringarna görs, i solnedgången med underbara dofter från restaurangerna nedanför.

Bryter upp från en konfirmationsfest som vi blivit inviterade till av en äkta korsikan. Följer kusten upp mot Calvi. Har lite problem först med att få radiokontakt med Calvi approach, men landningen i dalen går fint. Tar en taxi till Grand, men stannar vid vandrarhemmet. Uffe får ett sorgligt budskap från Sverige och kvällen går i moll.

 Tät trafik i Nice

 Landar i Nice efter en timmes flygning  från Korsika. Vi har lite problem med rapporteringpunkten ”Whiskey Echo” som inte finns på vår karta. Radiotrafiken är mycket tät så Uffe har det svettigt att komma in på frekvensen. Det är mycket trafik i varvet. Vi får landning på 05 höger där en Alitaliakärra får vänta medan vi landar.

261 franc fattigare, startavgiften, startar vi mot Montpellier. Följer kusten hela vägen. Får sjunka till 600ft när vi passerar Marseille, och det är ungefär så lågt vi kan gå beroende på moln som plötsligt dyker upp. Landskapet vid Camargue är mycket speciellt; ett delta med massor av sjöar, vikar och floder. Här ser vi både de välkända vita hästarna och flamingos.

Landar, frågar, taxar till flygklubb, frågar, frågar, frågar. Är det denna flygplats som vi skall mötas de andra två planen på. Får till slut veta att de varit här onsdag torsdag förra veckan. Tar en taxi till det enstjärniga ”Le G‚d‚on” på Carnon plagen i Languedoc.

 

Får låna en vacumpump

Hittar en vacumpump hos mekanikern för flygklubben. Hans medhjälpare byter ut vår trasiga och vi lovar att skicka den per post efter översyn – han vet nämligen inte vad pumpen kostar! Medhjälparen betalar vi ”vad vi vill” : 200 FFR.

Strax före klockan 18 anländer TBE och GFX från Mallorca. Det blir ett kärt återseende över några pilsner och Coca Cola. Tar en taxi in till staden Montpellier och uppsöker kvarteren kring ”La Comedi”. Äter en riktig fransk middag på ett pittoreskt torg.

Vädret ut mot franska västkusten och Guernsey verkar inget vidare så vi beslutar oss för att gå i Rhônedalen upp igen. ( Läser senare i tidningen om skurar med hagel på upp till ett kilo!.) Flyger ganska samlat så vi beslutar oss för att göra om oss till ”The group EZF”.  Vi sköter allt radiosnack och står även för viss navigationshjälp. Via Genèvesjön och Basel tar vi oss till Baden-Baden. Vädret är bra under hela flygningen utom i Baseltrakten då det är lite dålig sikt under molnen. Anneli, som flyger TBE rapporterar lugnt att de ligger rakt under det Cb som vi andra tydligt ser i soldiset. GFX och EZF hjälps åt att dirigera TBE ut ur Cb området.

Klättrar upp på ett av bergen i Schwarzwald, med hjälp av en bergbana och trappor i ett utsiktstorn. Bor på ett Gast Haus Sonnen spet där vi genast blir förärade ett stambord. Kollar vädret hos den franska meteorologen och det verkar ha kommit ett högtryck till Norden just lagom till vår hemfärd. Christer förlägger sin ryggsäck hos meteorologen och lyckas nästan få dit en från de franska  trupperna för att låsa upp, innan Uffe hittar ryggsäcken ….i EZF….tablå! 

En gång i Baden-Baden blir två

Lättar från Baden Baden 08.20 och 08.25. Uffe hade nämligen inte stängt dörren riktigt så vi fick göra ett extravarv. Tobagos väntar på oss, men lyckas inte, i diset, få syn på oss igen. Följer de fyrar vi planerat tills vi kommer till Frankfurt då vi får avvika runt deras CVFR-område. EZF passar på att titta hur det ser ut lite längre österut. Vi hade ju Berlin som ett alternativ i planeringen!

Över norra Tyskland planerar vi om i EZF för att gå direkt till Rönne istället för att mellanlanda i Mariebo. Det känns ovant när vi passerar Malmö FIR att höra svenska pratas på radion och varje gång ett anrop börjar SE- så hajar man till.

När de två Tobagona anländer, har vi dukat fram vin från Baden-Baden, chips och juice från Rönne. På hotell Faervegarden, precis nere vid hamnen, förhandlar Benke och Christer fram ett bra pris på rummen av en gladlynt värdinna. Gemensam hakke-plankböf på Perrongen, där samma glada dam serverar oss.

Sista sträckan hemåt

 Eva, Daniel och Tobias promenerar de fem kilometrarna till flygplatsen. Vi andra som åkt taxi putsar flygplan, sitter i gräset och läser eller skriver dagbok. På vägen över sundet mot Sturup blir Tobagona förevigade i sina framfarter.

I perfekt VFR väder sista sträckan hem mot Tullinge, filar vi en I-färdplan. Lite I-tid måste jag ju få på den här resan. Lyckas även hitta några moln på F90, dit vi pressat upp EZF. Landning bana 06 i lätt medvind ger ett par studsar, liksom det verkar som om Zäta Filip inte riktigt vill avsluta den här klubbflygningen ännu.

Lämna ett svar