Texel, Schweiz, Alperna & Polen 2012

                                                              

2012-07-12                                                                  Flygtid GXI  2:20

ESSB Bromma till Århus EKAH

ESSB/TINKA/LURAR/JON/LASLI/LAPMA/EKAH

F080

 Det kommer att bli en ganska lång sträcka som vi ska flyga idag så vi samlas tidigt på Bromma. Eva, Bengt-Olov och jag i GXI respektive Bengt, Solveig och Krusse i LTZ. Edor, med sällskap, har fått förhinder så vi blir inte tre plan. (Den maskin han bokat på Stockholms FK var i och för sig fortfarande groundad så det hade blivit problem i alla fall. Startar klockan 10.15, endast en kvart efter planerad take-off. Håller samband med Tore-Zäta på 123,45, som startar strax efter oss. Hoppar över TINKA och LURAR, två brytpunkter i färdplanen, för att gå direkt på Jönköping. Där finns några åskmoln och i luckorna mellan molnen ser vi tillräckligt för att undvika de tätaste cellerna.  Sjunker ned till FL 60 för att hitta en lucka mellan molnskikten och det fungerar delvis. Det är Bengt-Olov som flyger och jag sköter radion och navigeringen. Det senare är ganska så lätt med en Garmin 430. Får långt ute över Kategatt klart till ARDEK och det tar ett tag innan jag förstår att det är RNAV-fixet till bana 28 L. Taxar in och tankar innan vi går in och äter lunch. Efter lunch kikar jag in till Security för att se om de vill kolla oss, men de vinkar bara förbi oss.

 2012-07-12                                             Flygtid GXI   2:25

EKAH Århus till Texel EHTX

EKAH DCT TESPI/ALS P999EEL/N0145A065 VALAM/N0145A015 EHTX

 Det är lite luckor mellan molnen så då och då ser vi havet nedanför oss. Kikar ned på Helgoland och konstaterar att de fortfarande har ganska korta banor, men att det skulle räcka för att ta sig ned på i en nödsituation. När vi kommit in över Holland börjar vi sjunka för att utnyttja höjden, byta den mot fart och för att göra en ”grön inflygning”;-).  Får också direkt till Texel utan att passera de flygfyrar som vi haft i färdplanen. När vi sjunkit till ett par tusen fot, den lägsta höjden som vi klareras IFR på, ligger vi för det mesta i moln. Molnen lättar och snart ser vi den platta ön Texel. Det är inte alltför lätt att hitta ett gräsfält mitt i ett jordbrukssamhälle, men med lite hjälp av GPS så ligger vi snart på final till bana 22. I tornet blir vi välkomnade av mannen i tornet och hans son med orden: ”Welcome back, it has been seven years since your last visit here!” Här kan man tala om service; hyra cyklar, tips på restauranger och låna bil om det blir för långt att cykla!

 2012-07-14                                             Flygtid GXI  3:00

EHTX Texel till St Gallen- Altenrhein LSZR

EHTX DCT PAM N872 NIK GILOM LNQ GTQ DENEL USETI GARMO LSZR

DSC_1175 Det är endast här i Texel som det är bra väder, resten av norra Europa har pissväder. Däremot ska det klarna nedåt Schweiz har meteorologen lovat. Vi får hjälp av vår vänlige flygplatschef/cykeluthyrare/AFIS-man/mm att justera vår planerade rutt så att vi kan flyga VFR tills vi får kontakt med Dutchmill (den holländska militära flygledningen) och kan övergå IFR. Nu får vi lite ”shortcuts” och slipper gå flygleden via flygfyren NIK, långt västerut i Belgien. Det är den enda sträcka som Bengts färdplaneringsprogram hade accepterat för oss. Vi radarleds en bit in i Belgien innan vi får gå direkt till LNO, som i stort sett ligger på raka sträckan mot St Gallen i Schweiz. Flygledarna verkar vara mycket lokalt orienterade och känner inte igen våra brytpunkter lite längre fram. Vi får i alla fall skära av några små hörn på vår planerade rutt när vi passerar genom Belgien, Luxemburg, Frankrike och Tyskland innan vi når Schweiz. Vi har passerat stora delar av Europa utan att se mycket annat än moln, men det har varit ganska lugnt i luften ändå. När vi kommit in i Schweiz har mycket riktigt molnen lättat och redan på fem tusen fot ser vi Bodensjön breda ut sig under oss.

St Gallen har en procedur med circling till bana 28 och vi har lite olika åsikter om hur långt utDSC_1191 från flygplatsen man ska flyga för sin circling. Jag vill att man ska göra den nära flygplatsen, men det är Bengt-Olov som flyger och vill hålla ut längre ifrån. Efter ett tag ser även jag raden av lampor som sitter på stolpar ute i sjön och som visar rätt väg även i mörker.  På vänster bas till bana 28 passerar vi in i Österrike innan vi på kort final är tillbaka i Schweiz igen.

2012-07-14                                             Flygtid GXI 0:40

LSZR St Gallen- Altenrhein till Sammedan (St Moritz) LSZS

Efter två fina dagar där vi har upplevt såväl alptoppar som Europas största vattenfall är det dags att dra vidare. Vi kollar noga vädret så att det ska vara möjligt att flyga runt i Alpdalarna. Vi startar RWY 28 och svänger höger, ut från bergen och in över Bodensjön. Vi startar strax efter LTZ och flyger till point Echo varifrån vi ska ned till point Sierra och där har vi kommit ikapp Tore Zäta. Även om vi har förberett vår färdrutt noga och följer upp den såväl på karta som på GPS känns det bra att ha koll på våra flygkompisar. Bengt som sitter i LTZ fick stora delar av sin flygutbildning här bland bergen, så han bör hitta ganska bra. Dessutom vill vi ju gärna få några fina flygbilder!

 Vi följer en dal som går förbi Buchs och CHUR och det är ganska lättnavigerat. Det är inga DSC_1280starka vindar och heller ingen kraftig termik så det blir en mycket behaglig flygning. Vi går igenom Julierpasset på 7500 fot och sjunker ned till 6600 fot som är trafikhöjden på Europas högsta flygplats, Sammedan (St Moritz) på 5600 fot. Vi landar rakt in på bana 21 och ställer oss i närheten av tankningsanläggningen. Efter lite resultatlöst förhandlande betalar vi såväl landningsavgift som bränsle inklusive skatt. Det är inte billigt i Schweiz, men som en av mina vänner brukar säga ”Det kostar att ligga på topp”, och det här är ju den högsta flygplatsen i Europa så det fick väl lov att kosta.

2012-07-14                                             Flygtid GXI 1:05

LSZS Sammedan – St Johann LOIJ

Susch/RONAG/Prutz/Landeck/Innsbrück

 Vi ställer upp efter Tore Zäta och tänker oss att ha en enkel ”följa John-navigering” . Av någon anledning vill trafikledningen inte släppa iväg oss och efter ett par lätt påstridiga anrop från oss får vi veta att vi kunde ha startat när vi ville! Vi gasar på och efter ett tag är vi ifatt de andra. Vi passar på att ta lite fina flygbilder på Bengts Rockwell Commander och hoppas att de tar lite bilder på oss också. Nu är det Eva som sitter fram och är navigatör och hon har (som vanligt) stenkoll på läget. Det är vackert att flyga här bland alptoppar och dalar. Efter ett tag passerar vi Landeck där Eva och jag var på en av våra första resor tillsammans, för över fyrtio år sedan. Vi passerar Innsbrück och ropar på dem utan att få något svar. Följer rutten Whiskey 2, India, Mike3, Mike2 och Mike 1 innan vi lämnat deras kontrollzon. På väg in mot S:t Johann finns en punkt som heter ”Follow Road” och då gör vi det. Efter en timmes flygning öppnar sig dalgången där S:t Johann ligger. Vi flyger in i dalgången, ganska nära berget, på medvinden till bana 31. Gör en lång final och landar lugnt och fint på runway 21 den 750 meter långa asfaltbanan. Tore Zäta landar strax efter oss och vi kan ta in en landningspilsner efter ännu en fin alpflygning.

Vi tar en taxi till Kitzbühl och inkvarterar oss på ett Gasthaus. Där visar det sig att dottern känner Solveig sedan de var nere i Österrike för många år sedan. På ett av våra middagsställen så träffar Solveig ägarinnan som mycket väl kommer ihåg Solveigs dotter som jobbade på den restaurangen under sin studietid. Gamla kontakter, som känns helt aktuella här i alplandet!

Efter en dag ansluter våra vänner från Kempten i två flygplan och landar på S:t Johann. Vi tar DSC_1356en taxi till flygplatsen för att möta dem. Det är kul att återses och vi har mycket gammalt, och en del nytt att prata om. Gemensamt bestiger i toppen Kitzbüler Horn. Efter en gemensam middag (som det alltid är en kamp att få betala) tar våra vänner sig tillbaka till flygplatsen för att flyga hem till Kempten igen.

 2012-07-16                                             Flygtid GXI  2:55

LOIJ St Johann till Sczezin EPSC

WP2/AMDID/LALIN/GOSEK

Nu är vi på väg ut ur Alperna och Bengt-Olov flyger med mig som navigatör. Vi har lite moln på vägen upp mot Polen och funderar lite över hur vädret ska vara då vi kommer fram. Det låter bra då vi får höra att vinden är 240 grader och 6 knop, att sikten är över 10 kilometer och att det är spridda moln på 2100 fot. Vi landar bana 31 och direkt efter landning kommer en stilig tjej från handlingföretaget och fixar så att vi kan tanka bränsle på en gång. Kommunikationen underlättas betydligt av att Krusse talar landets språk.

 Polen är alltid spännande, det finns alltid något att förundras över. Efter att ha fått i oss någon form av lunch ska vi betala för bränsle men vill inte betala skatt eftersom det är företag som äger planen som vi flyger. Det är helt ok (efter en hel del förhandling) förutsatt att vi kan stämpla ett dokument med företagets firmastämpel. Jag förklarar att mitt företag har inga stämplar, vi lever i 2000-talets IT-era och har aldrig haft behov av stämplar. Stor förvirring, hur kan man driva ett företag utan stämplar? Efter en lång diskussion skriver jag under på att företaget inte har någon stämpel och får därigenom klart att slippa betala den speciella privatflygarskatten. När så damen bakom disken sätter en stämpel på mitt kvitto kan jag inte hålla mig. Jag säger att det måste vara minst två stämplar på kvittot och damen klämmer snällt dit en stämpel till. ”Mitt företag kräver att det finns en stämpel på baksidan också” resulterar i ytterligare en stämpel och jag tror fortfarande att hon inte förstod att det var ett skämt. Man skämtar nog inte om stämplar i Polen!

 2012-07-18                                             Flygtid GXI  2:45

EPSC Sczezin till Bromma ESSB

GOMEX/ELPOL/GORPI/ETRUS/KAL/VIBAR/TRS

Hemresan från Polen förflöt utan något speciellt att notera. Raka spåret upp till Kalmar och sedan fortsätta längs kusten. Landade på Bromma efter ännu en fin flygluff.

 

 

Lämna ett svar